Tuesday, January 24, 2012

Arnold Juklerød

"Innlagt på psykiatrisk sykehus for viljestyrke og motvilje"
Diagnose : Paranoia, kverulant type. Slik startet mye av krigen. En mann mot systemet. En hjelpesløs stemme i stillheten.

I 1968 gikk drangedølen Arnol Junklerød i mot systemet. Grunnen til dette var nedleggelsen av Holtane skole i Kragerø. Hvor han ledet foreldreaksjonen mot nedleggelse i 1968.

Han brukte media som talerør og ville gjøre sitt ytterste for å hindre nedleggelsen av denne skole. Han oppdaget flere brudd på loven bedrevet av departementene og lokale myndigheter.
Arnold brukte mye tid på skrivingen og fikk innpass i lokalavisen. Hans eiendom skulle vike for veiutvidelse og han måtte derfor hammre sammens et nytt hjem. Dette førte til lange dager og lange kvelder. En natt etter klaging fra kona satte han kona på trappen. Konen kontaktet disktriktslegen og begjærte at ektemannen hadde alkoholproblemer. Sønnen og kona skrev senere inn på en tvangsinnleggelse.Dette med en innleggelse på Gaustad Psykiatriske.
Han ble satt på medikamenter og fikk behandling i mot hans vilje.

Arnold ble satt under lupen til Ørnulf Ødegaard 18 mars 1972. Ørnulf erkjente at Hamsun var paranoid 1898, samme tid da han skrev victoria. Arnold ble satt på Trilafon, Peragit og Akineton.
Han ble utskrevet 14 juni samme år for å ha blitt "noget bedre".

Arnold hadde på denne tiden prøvd seg som skytebas i Ulvik.
Fikk godkjent sprengningssertifikat. Som et år senere ble indratt av sjefspsykolog Retterstøl ved Gaustad Sykehus. 8 mars 1974 ble Arnold tatt av lensmenn utenfor sitt eget hus hvor konen hadde bodd. 9 mars gikk turen inn på Gaustad hvor han fikk 1119 døgn med brev- besøks- og utgangsforbud. Det hevdes at han ble slått til blods enkelte ganger av hans medpasienter.
Mange av hans medpasienter var svært syke og det hevdes at man måtte gå minst to inn i avdelingen når de skulle passe på pasientene. Så det var trolig en tung avdeling.

27 mars 1985 ble Arnold tvangsutskrevet fra Gaustad. Dette to måneder etter at han var blitt karaktisert som "sterkt behandlingstrengende". Arnold nektet å forlate sykehuset merket som falig sinnsyk. Politiet ville heller ikke komme å hente ham, noe som resulterte i at politiet måtte "passe" på ham inne på Gaustad. Her fikk han ikke mat eller toalettbesøk. Som følge av underernæring fikk han blødende mavesår. Her ville ingen av Gaustads leger "trå til". Arnold kastet opp blod og hadde svært store smerter. Han var ikke lengre bevisst da han ble hentet til Ullevåll sykehus.

Nils Adolf Retterstøl var tilhenger av Gabriel Langfeldt som mente Hamsun led av varig svekkede sjelsevner. Et uttrykk Langfeldt kjempet mot.
Definisjon : Varig svekkede sjelsevner, rettspsykiatrisk begrep som brukes om personer som tidligere, dvs. i barndommen og senere i oppveksten, har vist en relativt normal psykisk utvikling, men som senere på grunn av sykelige tilstander er blitt forandret slik at deres intellektuelle evner, følelsesmessige reaksjoner og væremåte (såkalte sjelsevner) er blitt svekket for lengre tid. Varig i juridisk forstand betyr kun at tilstanden har vart over lengre tid, ikke at den er uforanderlig.
Det ble selvsagt berettiget stor kritikk da Hamsun fikk diagnosen, noe som kan sees i kontekst av Anders Behring Breivik saken. Siden jeg ikke finner tak i noen rapporter eller journaler om Hamsun saken blir det vannskelig å ta stilling. Leo eitinger var også en av hans store forbilder. En mann som overlevde holocaust og i senere tid kjempet mot lettere narkotiske stoffer. Noe også Nils Adolf Rettersdøl tok til seg som en av sine hjertesaker.

Hele saken om Adolf Junklerød er ganske høl i hodet, på den andre siden kan man lærer veldig mye om hvor langt man var kommet i psykiatrien ved å lese journalen fra Arnold junklerød.
Det virker nesten som om han var blitt overfalt av gamle dinosaurer i psykiatrien og at de kjempet om å holde hans plass. Leser man psykiatri fra denne tiden vil man fort kunne sette diagnose på selv det friskeste mennesket.

Dette var en av mange overtrampene som har skjedd i historien. Nils Adolf Retterstøl kom i senere tid ut med bøker og tidskrifter som var av høyst betydelig art. Hans kamp mot selvmord fikk stor oppmerksomhet og ble oversatt på engelsk. Selv om det hevdes at hans bidrag var heller sparsommelig og referansene var av betydelig art.

Arnold Juklerøds filer og pasient journaler

No comments:

Post a Comment